Již podle sloganu se někomu vybaví stará a velmi známá pohádka, kdy princezna musela dokázat svému otci, že to zkrátka bez soli v kuchyni nepůjde. Měla pravdu, bez ní by totiž nechutnalo. Ačkoliv v dnešní době jsme na tom o mnoho lépe a sůl jako takovou si můžeme dokonce vybrat nejen podle priorit, odkud pochází nebo podle názvu či barvy. Mnohdy se hospodyňky pustí i do její tvorby pomocí bylinek. Je ovšem třeba vědět, že základem všech druhů soli je chlorid sodný, který se vyskytuje ve volné přírodě v podobě halitu, všichni jej budeme znát pod označením „kamenná sůl“. Je bezbarvý, bílý, průhledný nebo skelně lesklý. Má krychlovou strukturu. Poté další speciální zpracování mu dodává rozmanité vlastnosti a možnosti, jak jej v kuchyni využít.hrubá himalájská sůl

Nejčistší sůl

Za nejčistší sůl se považuje himalájská, která se těží ručně na úpatí Himálají v Pákistánu. Kromě sodíku obsahuje velké množství dalších minerálů využitelných pro lidský organismus. V podstatě se dá použít poté jak v kuchyni, tak k terapeutickým koupelím. Navíc ji skutečně není potřeba obohacovat jodem nebo něčím jiným, jelikož je sama o sobě dost bohatá na vše podstatné. Typické růžové zbarvení je značí, že se jedná o himalájskou sůl. Kde koupit tento poklad není zase složité. Stačí se zaměřit na specializované obchody a vybrat si nejen balení, ale i její strukturu.jemná himalájská sůl

Sůl, která prospívá zdraví

Je pravdou, že i zde bychom měli volit střídmost a zdravý rozum, ale i tak se jedná o zdravější ochucení pokrmů, když použijeme kvalitní himalájskou sůl.

  • Pomáhá dodat tělu vodu a důležité, čisté minerály.
  • Vytváří zásadité prostředí v těle, což prospívá k lepšímu zdravotnímu stavu.
  • Díky tomu, že obsahuje železo, které je důležité pro krvetvorbu, tak ji to staví to příznivé pozice.
  • Nechybí ani vyvážený poměr sodíku a draslíku, což má zase příznivý vliv na správnou funkci nervové soustavy.
  • Vzhledem k tomu, že odborníci udávají poměrně dost přírodních složek a minerálů, tak si tělo vezme to, co potřebuje a čeho má nedostatek.

Back to Top